FÖRFATTARE

Andrej Kurkov

Andrej Kurkov är en av de mest översatta ukrainska författarna i sin generation. Han kommer till Helsinki Lit för att prata med journalisten Anna-Lena Laurén.

Elizabeth Strout

En av USA:s mest prisbelönta och hyllade författare kommer äntligen till Helsingfors, där hon möter Sirpa Kähkönen i ett samtal.

Nathan Hill

Nathan Hill gjorde stor succé med debutromanen The Nix. Till Helsingfors kommer han för att prata med Juha Itkonen om familjeromanen Wellness.

Adania Shibli

Trots sin sparsamma produktion anses palestinska Adania Shibli vara en av den arabiskspråkiga litteraturens mest originella och framstående författare.

Maja Lunde

Maja Lunde är en av Norges mest lästa författare. Hon har nyss fullbordat sin serie romaner om hur klimatförändringarna påverkar planeten.

Mariana Enriquez

Mariana Enríquez är född i Buenos Aires och utbildad journalist. Hon skriver gotiska berättelser som hittat läsare långt utanför Argentina.

Camila Sosa Villada

Camila Sosa Villada är en av translitteraturens stora röster, vida omskriven och omtalad även utanför hemlandet Argentina.

Kevin Chen

Den Berlinbaserade författaren Kevin Chen skriver om hur det är att växa upp som ung och queer i Taiwan.

Eleanor Catton

Elanor Catton slog världen med häpnad som den yngsta Man Booker-vinnaren någonsin. Nu kommer hennes nya roman.

Johanna Frid (INSTÄLLT)

Johanna Frid skriver om relationer med laserblick. Nu kommer romanen Haralds mamma på finska.

Thella Johnson

Thella Johnson är uppvuxen i Stockholm med en finsk mor och en svensk far. I hennes musik och texter möts två språkområden.

Nicolas Lunabba

Nicolas Lunabbas debutbok Blir du ledsen om jag dör? ger en insyn i hur det är att leva i Sveriges mest utsatta områden.

Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen är en av landets mest lästa romanförfattare och vinnare av 2023 års Finlandiapris för romanen 36 Uurnaa, som behandlar en sårig mor-dotter-relation. Hon är också en uppskattad gäst på Helsinki Lit ända sedan starten för tio år sedan, då hon intervjuat författare som Helen Macdonald, Petina Gappah och Colson Whitehead. I år möter […]

Kjell Westö

Kjell Westö är en av Finlands mest lästa och älskade författare. Han är mest känd för sina episka romaner som utspelar sig i Helsingfors, men har även skrivit noveller, poesi, essäer och krönikor. Hans senaste, nionde roman Skymning 41 utspelar sig i skarven mellan vinter- och fortsättningskriget i Finland och kallades ett “mästerverk” av kritiker […]

Alma Pöysti

Alma Pöysti är en av Finlands just nu mest upphöjda skådespelare, efter sin insats som Ansa i Aki Kaurismäks film Höstlöv som faller. För den blev hon nominerad till en Golden Globe. Hon kan även ses i Selma Vilhunens komedi Fyra små vuxna. Det här är tredje gången som Alma Pöysti är konferencier för Helsinki […]

Iida Turpeinen

Hösten 2023 fick debutanten Iida Turpeinen ett enormt litterärt genombrott med romanen Elolliset, som tar sin utgångspunkt i ​​skelettet av det utdöda djuret Stellers sjöko. Boken har redan sålts till över tjugo länder och belönades med Helsingin Sanomats debutantpris. Turpeinen är till vardags litteraturforskare, bosatt i Helsingfors, och förbereder just nu en avhandling om skärningspunkten […]

Juha Itkonen

Juha Itkonen är en återkommande gäst på Helsinki Lit sedan starten 2015. Han är författare, kolumnist och ordförande för Finlands konstråd. Hans senaste bok är den självbiografiska Teoriani perheestä. Bild: Laura Malmivaara

Sampsa Peltonen

Sampsa Peltonen är en prisbelönt översättare som gett otaliga franska och arabiska romaner en finsk språkdräkt. Peltonens avtryck finns också i flera översatta tv-serier och filmer, och han är framför allt känd som den finsk-irakiska författaren Hassan Blasims huvudsakliga översättare. På Helsinki Lit kommer Peltonen att samtala med den palestinska författaren Adania Shibli, som han […]

Silvia Hosseini

Silvia Hosseini bor i Tammerfors där hon jobbar som lärare, litteraturkritiker och författare. Hon har främst skrivit essäsamlingar, som Pölyn ylistys (2018) och Tie, totuus ja kuolema (2021). Ifjol kom hennes essäsamling Kirjallisuuden kiihottava historia om den erotiska litteraturens historia från antiken till idag.

Marko Hautala

Marko Hautala är en författare från Vasa som belönats med Tiiliskivi-priset och Kalevi Jänti-priset för sina psykologiska skräckromaner. År 2020 nominerades han till Shirley Jackson Award i USA, som den första finländaren någonsin. Hautalas böcker är översatta till bland annat engelska, tyska och italienska.

Hanna Nikkanen

Hanna Nikkanen är en av grundarna till sajten Long Play, som gör webbaserad grävande journalistik. Hon är även fackboksförfattare och har undersökt ämnen som den arabiska våren, hiv-epidemin och klimatkrisen. När Hanna Nikkanen utnämndes till gästprofessor i journalistik vid Tammerfors universitet var det som den yngsta personen någonsin.

Aleksis Salusjärvi

Aleksis Salusjärvi är en mångsysslare inom litteratur, och har bland annat fungerat som kritiker, kolumnist och jurymedlem för Finlandiapriset och Den dansande björnen. Han arbetar också med att föra ut litteratur till yrkesskolor, fängelser och specialklassen. För det arbetet har han belönats med Finlands PEN:s yttrandefrihetspris. Foto: Mari Lehtisalo

Ville Blåfield

Ville Blåfield har sin bakgrund inom journalistiken, och jobbar idag på konsultbyrån Miltton. Han är även programdirektör för Helsingfors Bokmässa.

Anna-Lena Laurén

Anna-Lena Laurén kommer att möta Andrej Kurkov på årets Helsinki Lit.

Laura Friman

Laura Friman är journalist och författare. Hon jobbar dessutom som redaktör på Radio Helsinki där hon leder ett eftermiddagsprogram med litteratur i fokus.