Esiintyjät

André Aciman

André Aciman

André Acimanin Call Me By Your Name on ollut kansainvälinen jättimenestys. Vuonna 2007 julkaistu romaani ilmestyi tänä keväänä vihdoin myös suomeksi.

Hassan Blasim

Hassan Blasim

Novelleillaan maailman vakuuttaneen, kolmesti PEN-palkitun kontulalaiskirjailija Hassan Blasimin tuoretta Allah99:ä on tituleraattu vuosikymmenen tärkeimmäksi romaaniksi.

Rachel Cusk

Rachel Cusk

Autofiktion tradition uudistajaksi kutsuttu Rachel Cusk saapuu Helsinki Litiin kahden romaanin voimin. Ääriviivat ja Siirtymä ovat Cuskin kansainvälisen menestystrilogian ensimmäiset osat.

Pascal Engman

Pascal Engman

Chileläis-ruotsalaisen Pascal Engmanin esikoisteos Patriootit on huolellisesti laadittu, koukuttava action-trilleri, josta tehdään parhaillaan tv-sarjaa Hollywoodissa.

Malin Lindroth

Malin Lindroth

Malin Lindrothin esseeteos vanhapiikuudesta on ollut Ruotsissa valtava menestys. Minkälaisia keskustelunavauksia aihe synnyttää Suomessa?

Nina Lykke

Nina Lykke

Norjalainen Nina Lykke on valloittanut keskiluokkaa satiirisesti kuvaavalla Ei, ei ja vielä kerran ei –romaanillaan jo muut Pohjoismaat, nyt vuorossa on Suomi.

Kim Thúy

Kim Thúy

Kim Thúyn Ru on omaelämäkerrallinen teos Vietnamista, venepakolaisuudesta ja uudesta elämästä Kanadasaa. Ru saa syksyllä 2019 jatkoa Vi-romaanista.

 

Sjón

Sjón

Romaaneja, runoja, näytelmiä, librettoja, Oscar-ehdokkaaksi yltänyttä laululyriikkaa… Kirjailija Sjón on yksi Islannin merkittävimmistä kulttuurivaikuttajista.

Joakim Zander

Joakim Zander

Joakim Zanderin nykypolitiikkaa, terrorismia ja pakolaiskriisiä käsittelevä, kipeän  ajankohtainen trillerisarja on myyty 30 maahan. Kolmas osa Ystävä ilmestyi suomeksi huhtikuussa.

Kai Aareleid

Kai Aareleid

Palkittu virolainen kirjailija Kai Aareleid on opiskellut Suomessa dramaturgiksi. Hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa on Korttitalo.

Li Andersson

Li Andersson

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, Li Andersson, on työnsä puolesta tunnettu puhuja ja poliittinen kirjoittaja. Helsinki Litissä Andersson tarttuu Pascal Engmanin äärioikeistoa käsittelevään romaaniin.

Joel Haahtela

Joel Haahtela

Joel Haahtela nähdään ensimmäistä kertaa Helsinki Litissä. Hän isännöi suomenkielistä keskustelua virolaiskirjailija Kai Aareleidin kanssa.

Kaisa Haatanen

Kaisa Haatanen

Tieto-Finlandia-ehdokkaana viime vuonna ollut Kaisa Haatanen on kirjallisuusalan monitoiminainen. Helsinki Litissä Haatanen käsittelee Malin Lindrothin kanssa naisiin ja parisuhteeseen kohdistuvia normeja.

Silvia Hosseini

Silvia Hosseini

Esikoisteoksestaan Pölyn ylistys Kalevi Jäntin palkinnon 2018 saanut esseisti, kriitikko ja opettaja Silvia Hosseini haastattelee Helsinki Litissä Kim Thúyta.

Boodi Kabbani

Boodi Kabbani

Kotimaisesta indie-elokuvasta A moment in the Reeds tunnettu näyttelijä Boodi Kabbani sukeltaa Call Me By Your Namen maailmaan André Acimanin haastattelussa.

Kätlin Kaldmaa

Kätlin Kaldmaa

Kätlin Kaldmaa on yksi Viron näkyvimmistä kirjallisuusvaikuttajista sekä PEN Internationalin sihteeri. Islannissa asunut ja maasta kirjoittanut Kaldmaa haastattelee festivaalilla Sjónia.

Laura Saarikoski

Laura Saarikoski

 Laura Saarikoski on Helsingin Sanomien toimituspäällikkö, joka palkittiin vuonna 2017 Bonnierin Vuoden toimittajaksi. Hän haastattelee Hassan Blasimia festivaalilla.

Philip Teir

Philip Teir

Helsinki Litin ohjelmajohtaja, kirjailija-toimittaja Philip Teir haastattelee tämän vuoden festivaalivieraista Rachel Cuskia.

Saara Turunen

Saara Turunen


Taiteessaan normeja terävästi tarkasteleva kirjailija ja teatterintekijä Saara Turunen keskustelee Helsinki Litissä keskiluokkasatiirikko Nina Lykken kanssa.
Astrid Swan

Astrid Swan

Laulaja-lauluntekijä Astrid Swan julkaisi omaelämäkerrallisen teoksensa tänä keväänä. Helsinki Litissä hän esittää myös muutaman kappaleistaan.

Satu Vasantola

Satu Vasantola

Esikoisromaanillaan En palaa takaisin koskaan, luulen viime vuonna hurmannut Satu Vasantola on Helsingin Sanomien palkittu toimittaja. Hän kohtaa festivaalilavalla Joakim Zanderin.

Ohjelma

Perjantai 17.5.

Savoy-Teatteri
Ovet klo 16.30
Juontajana Jani Toivola

17.00

Tervetuliaissanat

17.10

Pascal Engman – Li Andersson (ruotsiksi)

17.50

Kim Thuy – Silvia Hosseini (englanniksi)

 

 

18.50

Nina Lykke – Saara Turunen (englanniksi)

19.30

André Aciman – Boodi Kabbani (englanniksi)

20.10

Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinnon jako

20.30

Astrid Swan

Haastattelu (suomeksi) ja konsertti

Lauantai 18.5.

Savoy-Teatteri
Ovet klo 12.30
Juontajana Jani Toivola

13.00

Joakim Zander – Satu Vasantola (englanniksi)

13.40

Hassan Blasim – Laura Saarikoski (arabiaksi/suomeksi)

14.20

Malin Lindroth – Kaisa Haatanen (englanniksi)

15.50

Rachel Cusk – Philip Teir (englanniksi)

16.30

Sjón – Kätlin Kaldmaa (englanniksi)

17.10

Kai Aareleid – Joel Haahtela (suomeksi)

Uutiset

Vuoden parhaan käännöskirjan tittelistä ja vuoden 2019 Jarl Hellemann -palkinnon voitosta kisaa viisi laadukasta proosateosta ja niiden suomentajat. Palkinto, 5 000 euroa, jaetaan parhaan käännösromaanin suomentajalle toukokuun 15.-16. päivinä järjestettävän festivaalin yhteydessä. Ehdokkaat Hassan Blasim, Allah99. Suomentanut Sampsa Peltonen (WSOY 2019). Rachel Cusk, Siirtymä. Suomentanut......

Vuoden 2019 The National Book Awardin käännöskirjallisuuden sarjan juuri romaanillaan Baron Wenckheim’s Homecoming voittanut unkarilainen László Krasznahorkai saapuu Helsinki Litiin keväällä 2020. Hänen esikoisteoksensa Saatanatango ilmestyi syksyllä 2019 Minnamari Pitkäsen suomennoksena Teokselta. Kymmenille kielille käännetty Sátántangó ilmestyi 1985, ja kirjailija on siitä lähtien ollut maansa seuratuimpia tekijöitä.......

Rakkaudesta kirjaan -palkinto Helsinki Litin tekijöille Helsingin Kirjamessuilla jaettavan Rakkaudesta kirjaan -palkinnon sai tänä vuonna Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin tuottaja Heidi Backström ja ohjelmajohtaja Philip Teir.  Palkinto jaetaan vuosittain Helsingin Kirjamessuilla tunnustuksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Raadin perustelu:”Helsinki Litin tuottaja Heidi Backström ja ohjelmajohtaja Philip Teir......