Hyvät Helsinki Litin ystävät,

Olemme päättäneet, että emme järjestä Helsinki Litiä Oodissa syyskuun alussa pandemiatilanteen vuoksi. Etsimme tapahtumalle korvaavaa päivää mahdollisesti loppusyksylle, ja odotamme että Suomessa otetaan käyttöön koronapassi, jonka myötä tapahtuman järjestäminen haluamassamme laajuudessa on mahdollista. Mikäli pystymme järjestämään festivaalin vielä tänä syksynä, pyrimme toteuttamaan ohjelman mahdollisimman suurelta osin samanlaisena kuin se olisi syyskuun alussa ollut. Festivaalin siirtämisen päätös jälleen kerran on ikävä ja raskas, mutta välttämätön, sillä haluamme tarjota Helsinki Litissä aitoja kohtaamisia kirjailijoiden ja lukijoiden välillä ja tällä hetkellä se ei ole mahdollista.
-Helsinki Lit-

 • Jens Lapidus

  Ruotsalainen dekkarikuningas Jens Lapidus on yksi Helsinki Litin kiihkeimmin odotetuimmista vieraista. Uusi romaani Paratiisikaupunki ilmestyy suomeksi juuri ennen Helsinki Lit -festivaalia!

 • Lena Andersson

  Ruotsin kiitetyimpiin ja kiistellyimpiin kuuluva kolumnisti, kriitikko, toimittaja ja kirjailija Lena Andersson vierailee Helsinki Litissä iloksemme jo toista kertaa. Anderssonin uusin, kahdeksas romaani Tytär jatkaa kirjailijalle ominaista veitsenterävää yhteiskunta-analyysia.

 • Alex Schulman

  Vannoutuneen fanijoukon Suomessakin viime vuosina kerännyt Alex Schulman on rakastettu ruotsalainen nykykirjailija, tv-tuottaja, toimittaja ja huippusuositun podcastin isäntä.

 • Ilja Leonard PfeiJffer

  Hollantilaisen, Italian Genovaan asettuneen Ilja Leonard Pfeijfferin läpimurtoteos Grand Hotel Europa on vihdoin ilmestynyt myös suomeksi. Intensiivinen hahmo on taatusti yksi Helsinki Litin jännittävimmistä kohtaamisista.

 • Geir Gulliksen

  Geir Gulliksen on norjalainen kirjailija ja kustantaja. Hän on kirjoittanut runoja, esseitä, näytelmiä, lastenkirjoja ja palkittuja romaaneja. Gulliksenin uusi teos Katso meitä nyt kertoo turhia kaunistelematta miten helposti ihastumme, kadotamme itsemme ja miten vaikeaa elämän palasia on koota uudelleen.

 • Karin Smirnoff

  Karin Smirnoffin Jana Kippo -trilogia on ilmiö, joka rantautuu rytinällä myös Suomeen. Ensimmäinen osa Lähdin veljen luo saa lukijan vuoroin itkemään, vuoroin nauramaan. Smirnoffin omaleimainen kerronta ei sensuroi, häpeä tai piilota rumimpiakaan asoita - juuri sen vuoksi hänen kirjansa ovat niin hirvittävän herkullisia.

 • Fernanda Melchor

  Meksikolainen Fernanda Melchor on palkittu toimittaja ja kirjailija. Hänen viimeisin romaaninsa, väkivaltaisen maaginen Hurrikaanien aika oli Booker-palkintoehdokkaana vuonna 2020.

 • Jakob Lind

  Mediatoimiston johtajan Jakob Lindin esikoisromaani Isoisän pistooli on vetävä tositarina ruotsalaisesta Suomen sisällissodan pyörteissä.

 • Susanna Alakoski

  August-palkinnon voittaneesta Sikalat-esikoisromaanistaan tunnetun Susanna Alakosken uusi romaani Pumpulienkeli aloittaa eeppisen ja aistivoimaisen kronikan hänen oman sukunsa naisista neljässä polvessa.

 • Nina Wähä

  Nina Wähän kolmas kirja Perintö oli Ruotsissa huima myynti- ja arvostelumenestys – sitä on sanottu "uuden ajan Vittulajänkäksi", perheromaanien tulevaksi klassikoksi.

 • Sofia Rönnow Pessah

  Helsinki Lit saa vieraakseen Jens Lapiduksen lisäksi toisenkin tukholmalaisen juristin, Sofia Rönnow Pessahin. Hänen esikoisteoksensa, suorasukainen ja rohkea Elämäni miehet on herättänyt kiivastakin keskustelua Ruotsissa.

 • Krista Kosonen

  Omaa kirjakerhoaankin luotsaava filmitähti Krista Kosonen on yksi Suomen tunnetuimmista ja menestyneimmistä näyttelijöistä. Kosonen on tunnustautunut janakippo-faniksi, joten Karin Smirnoffin tapaamisesta Helsinki Litissä tulee varmasti ikimuistoinen.

 • Heikki Aittokoski

  Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja-tietokirjailija Heikki Aittokoski on tuttu haastattelijakasvo Helsinki Litissä. Itsekin palkittuja tietokirjoja kirjoittanut tutkija ei päästä haastateltaviaan helpolla – luvassa on kutkuttava keskustelu Ilja Leonard Pfeijfferin kanssa!

 • Sofi Oksanen

  Sofi Oksanen on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista ja menestyneimmistä nykykirjailijoista. Helsinki Litissä Oksanen tapaa vanhan tuttunsa Jens Lapiduksen – keskustelu on varmasti yksi festivaalin mielenkiintoisimmista kohokohdista.

 • Saara Turunen

  Saara Turusen uusi, kriitikoiden ylistämä kirja Järjettömiä asioita on nykykirjallisuuden suunnannäyttäjän omaääninen, älykäs rakkaustarina. Turunen tunnetaan myös kansainvälisenä näytelmäkirjoittajana.

 • Anne Swärd

  Anne Swärdin uusi romaani Jackie on taidokas kuvaus rakkaudesta, nuoruudesta, pakkomielteestä ja selviytymisestä.

 • Monika Fagerholm

  Monika Fagerholmin viimeisin romaani Kuka tappoi bambin on mestarillinen kertomus siitä mitä tapahtuu, kun joku lähtee, häipyy kuvasta niin että sitä tuskin huomaa.

 • Koko Hubara

  Koko Hubara on Ruskeat Tytöt Median perustaja, vapaa kirjoittaja, kääntäjä ja kirjoittamisen opettaja. Keväällä 2021 ilmestynyt Bechi on ravistava esikoisromaani yhdeltä sukupolvensa kiinnostavimmista äänistä.

 • Sirpa Kähkönen

  Sirpa Kähkönen on historiallisiin ja yhteiskunnallisiin aiheisiin keskittynyt kirjailija, kolumnisti ja näytelmäkirjoittaja. Kähkösen teoksissa keskeisiä teemoja ovat siviilien kohtalot kriisiaikoina, lasten ja naisten historia sekä suurten aatteiden ja utopioiden vaikutukset yksilöiden elämään.

 • Elina Hirvonen

  Elina Hirvonen on kirjailija, toimittaja ja dokumenttielokuvien tekijä. Hänen esikoisromaaninsa Että hän muistaisi saman oli Finlandia-palkintoehdokkaana ja noteerattiin kansainvälisesti, jopa New York Times Book Review -lehden kannessa.

 • Rosa Liksom

  Rosa Liksom on kirjallisuutemme merkittävä uudistaja. Hän voitti Finlandia-palkinnon vuonna 2011 ja Pro Finlandia -mitalin vuonna 2013. Liksom on myös kansainvälisesti menestyneimpiä nykykirjailijoitamme.

 • Philip Teir

  Philip Teir on kirjailija, toimittaja ja Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin ohjelmajohtaja.

 • Johanna Laitinen

  Johanna Laitinen työskentelee tietokirjallisuuden kustantajana Gummerus-kustantamossa ja vetää ystävänsä Jonna Tapanaisen kanssa vapaa-ajallaan omaa Sivumennen -kirjallisuuspodcastia.

KESKUSTELUARKISTO:

KAI AARELEID

Virolaisen Kai Aarelaidin ja Joel Haahtelan kirjoittamisessa on paljon yhteistä: voimakkaat alkukuvat ja paikkojen merkitys…

SJÓN

Islantilainen kirjailija Sjón keksi taiteilijanimensä teini-ikäisenä runoilijana. Sjón tarkoittaa visiota…

RACHEL CUSK

”Tunnen epäuskoa”, sanoo kanadalaislähtöinen, nykyisin Englannissa asuva kirjailija Rachel Cusk Philip Teirille kotimaansa tapahtumista…

YHTEISTYÖKUMPPANIT 2021