Esiintyjät

Ayòbámi Adébáyò

Ayòbámi Adébáyò

Lauantai

Nigerialainen Ayòbámi Adébáyò on kotimaansa uusi kirjallinen tähti, jonka esikoisteos Älä mene pois julkaistiin huhtikuussa suomeksi.

Naja Marie Aidt

Naja Marie Aidt

Lauantai

Tanskalaisen Naja Marie Aidtin poikansa menetyksestä kertova romaani Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin on ollut arvostelu- ja myyntimenestys.

Johannes Anyuru

Johannes Anyuru

Perjantai

Ylistetyn ruotsalaiskirjailija Johannes Anyurun viimeisin romaani He hukkuvat äitiensä kyyneliin palkittiin August-palkinnolla 2017.

John Freeman

John Freeman

Lauantai

John Freeman on arvostettu amerikkalainen toimittaja ja kirjallisuuskriitikko, joka vetää nykyisin omaa, lyhytproosaan keskittyvää Freeman’s -lehteä.

Golnaz Hashemzadeh Bonde

Golnaz Hashemzadeh Bonde

Perjantai

Ruotsiniranilaisen Golnaz Hashemzadeh Bonden toinen romaani Olimme kerran on kansainvälinen menestysteos, joka kertoo väkevästi toivosta..

Kim Leine

Kim Leine

Lauantai

Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnolla palkitun norjalais-tanskalaisen Kim Leinen romaanit Ikuisuusvuonon profeetat ja Kuilu ovat ilmestyneet Tammen Keltaisessa Kirjastossa.

Samanta Schweblin

Samanta Schweblin

Perjantai

Samanta Schweblin on argentiinalainen kirjailija, jonka esikoisromaani Houreuni oli ehdolla arvostetun Man Booker Prizen saajaksi vuonna 2017.

Domenico Starnone

Domenico Starnone

Lauantai

Domenico Starnone on italialainen pitkän linjan kirjailija, toimittaja ja käsikirjoittaja, jonka ensimmäinen suomennettu teos, Solmut, ilmestyi alkuvuodesta 2018.

Morten Strøksnes

Morten Strøksnes

Perjantai

Norjalaisen Morten Strøksnesin suolanmakuinen seikkailukertomus Merikirja on Bragen-palkittu oodi merelle – ja kansainvälinen hittiromaani.

Ilmar Taska

Ilmar Taska

Perjantai

Ilmar Taska on Viron kulttuurialan arvostettu moniottelija ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jonka esikoisromaani Pobeda 1946 ilmestyi vuonna 2017.

Cristóvão Tezza

Cristóvão Tezza

Lauantai

Brasilialaisen Cristovão Tezzan ensimmäistä suomennettavaa teosta, Professoria, pidetään luomisvoimansa huipulla olevan kirjailijan taidonnäytteenä.

Ebba Witt-Brattström

Ebba Witt-Brattström

Lauantai

Helsingin yliopiston pohjoismaisen kirjallisuuden professori Ebba Witt-Brattströmin kaunokirjallinen debyytti, Vuosisadan rakkaussota, synnytti kohun ilmestyessään Ruotsin kulttuuripiireissä.

Koko Hubara

Koko Hubara

Lauantai

Koko Hubaran esikoisteos, esseekokoelma Ruskeat tytöt, oli merkkipaalu vuoden 2017 suomalaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Juha Hurme

Juha Hurme

Perjantai

Maamme tuorein Finlandia-voittaja, Juha Hurme on teatterin ja kirjallisuuden tuhattaituri, joka saadaan ensi kertaa Helsinki Litin lavalle.

Sirpa Kähkönen

Sirpa Kähkönen

Lauantai


Sirpa Kähkönen on yksi maamme historiallisten tapahtumien tärkeimmistä kirjallisista tulkeista ja Helsinki Litissä rakastettu keskustelunvetäjä.

Laura Lindstedt

Laura Lindstedt

Lauantai

Laura Lindstedt on yksi maamme tunnetuimmista proosan mahdollisuuksia tutkivista kirjailijoista. Finlandia-palkittu romaani, Oneiron, ilmestyy tänä vuonna useana käännöksenä.

Maria Manner

Maria Manner

Lauantai

Helsingin Sanomien toimittaja, valtiotieteen maisteri Maria Manner on muun muassa Brasilian asiantuntija.

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen

Perjantai

Suomen ja Viron kansainvälisesti menestynein kirjailija Sofi Oksanen saapuu jälleen Helsinki Litiin vetämään päivänpolttavaa keskustelua.

Hannele Mikaela Taivassalo

Hannele Mikaela Taivassalo

Perjantai

Hannele Mikaela Taivassalo on Runeberg-palkittu suomenruotsalainen kirjailija, jonka tuorein teos on sarjakuvaromaani Scandorama.

Jani Toivola

Jani Toivola

Perjantai

Hyvän mielen lähettiläs, kansanedustaja Jani Toivola on kirjoittanut kaksi omaelämäkerrallista teosta, joista tuorein on juuri ilmestynyt Kirja tytölleni.

Kjell Westö

Kjell Westö

Perjantai

Finlandia-palkittu stadin kundi, Helsingin ilmiömäinen kuvaaja, kirjailija Kjell Westö oli jälleen viime vuoden myydyimpien kirjailijoiden kärjessä Rikinkeltaisen taivaan siivittämän

Berlin Sound Poets

Berlin Sound Poets

Perjantai

Ainutlaatuinen äänirunouden ja kokeellisen runouden konsertti.

Ohjelma

Perjantai 25.5.

Savoy-Teatteri
Ovet klo 16.30
Juontajana Pekka Strang

17.00

Tervetuliaissanat

17.05-17.45

Johannes Anyuru (SE) – Kjell Westö (ruotsiksi)

17.50-18.20

Golnaz Hashemzadeh Bonde (SE) & Jani Toivola (englanniksi)

 

 

18.25-18.55

Ilmar Taska (EE) – Sofi Oksanen (englanniksi)

19.20-20.00

Samanta Schweblin (AR) – Hannele Mikaela Taivassalo (englanniksi)

20.05-20.45

Morten Strøksnes (NO) – Juha Hurme (englanniksi)

20.50-21.20

Berlin Sound Poets

Äänirunokonsertti (monikielinen)

Lauantai 26.5.

Savoy-Teatteri
Ovet klo 12.30
Juontajana Pekka Strang

13.00-13.30

Ayòbámi Adébáyò (NG) – Laura Lindstedt (englanniksi)

13.35-14.05

Cristóvão Tezza (BR) – Maria Manner (englanniksi)

14.10-14.40

Naja Marie Aidt (DK) – John Freeman (US) (englanniksi)

14.40-14.55

Jarl Hellemann -palkinnon jako (suomeksi)

15.25-16.00

Domenico Starnone (IT) – Philip Teir (englanniksi)

16.05-16.45

Kim Leine (DK) – Sirpa Kähkönen (englanniksi)

16.50-17.20

Ebba Witt-Brattström (SE)  – Koko Hubara (englanniksi)

Uutiset

Helsinki Lit –kirjallisuusfestivaalia vietetään vuonna 2019 jo viidettä kertaa. 17.-18. toukokuuta Savoy-teatterissa tullaan näkemään kahden päivän aikana kymmenkunta intensiivistä, ajatuksia herättävää ja inhimillistä kirjallista kohtaamista. Helsinki Lit tuo ajankohtaista maailmankirjallisuutta Helsinkiin ja asettaa lavalle kansainvälisen kirjailijavieraan yhdessä suomalaisen keskustelukumppanin kanssa. Yksi festivaalille saapuvista vieraista on......

Vuoden parhaan käännöskirjan tittelistä ja vuoden 2018 Jarl Hellemann -palkinnon voitosta kisaa viisi laadukasta proosateosta ja niiden suomentajat. Ehdokkaat Svetlana Aleksijevitš: Neuvostoihmisen loppu – Kun nykyhetkestä tuli second handia. Suomentanut Vappu Orlov (Tammi 2018) Gaël Faye: Pienen pieni maa. Suomentanut Einari Aaltonen (Like 2018) Golnaz......

Helsinki Lit saa jälleen toimia näyttämönä Jarl Hellemann -palkinnon jaolle. Palkinto jaetaan lauantaina 26. toukokuuta. Vuoden parhaan käännöskirjan tittelistä ja vuoden 2017 Jarl Hellemann -palkinnon voitosta kisaavat seuraavat viisi laadukasta teosta ja niiden suomentajat: Geir Gulliksen: Kertomus eräästä avioliitosta, suomentanut Hanna Tarkka (Siltala 2017) Kyung-sook......