Plats: Centrumbiblioteket Ode, Helsingfors


FREDAG 3.9. klo 16.00

 

Jens Lapidus – Sofi Oksanen (english)

Två författare som är mästare på att skapa spänning med ett starkt samhällspatos. Deckarkungen Jens Lapidus öppnar årets festival tillsammans med Sofi Oksanen.  

 

Lena Andersson – Johanna Laitinen (svenska)

Samhället vill en sak, förnuftet vill en annan sak, och kroppen vill sitt. I Lena Anderssons böcker slits människan alltid mellan starka krafter. 

 

Ilja Leonard Pfeijffer – Heikki Aittokoski (english)

En stor, klassisk roman om Europa – så beskrivs den holländska författaren Ilja Leonard Pfeijffers Grand Hotel Europa. Helsingin Sanomats Heikki Aittokoski har läst den och möter författaren i ett samtal på Helsinki Lit.

 

Alex Schulman – Elina Hirvonen (english)

Alex Schulman har hittat en stor läsekrets i Finland med sina effektivt berättade romaner om ansträngda familjeband. På Helsinki Lit träffar han Elina Hirvonen för att prata om den kritikerhyllade nya boken Överlevarna.

 

Susanna Alakoski – Koko Hubara (suomeksi/english)

Susanna Alakoskis Bomullsängeln dyker ner i industristaden Vasa under 1900-talet och skildrar flera generationer kvinnoöden. Koko Hubara gör något liknande med debuten Bechi, som tar avstamp i nutiden och letar sig bakåt i årtiondena.

 

LÖRDAG 4.9. kl 13.00

 

Jakob Lind – Sirpa Kähkönen (svenska)

Många finländare känner inte till att det fanns en liten brigad från Sverige som deltog i Finlands inbördeskrig. Jakob Lind berättar för Sirpa Kähkönen om sin morfars missöden år 1918.


Geir Gulliksen – Philip Teir (svenska/english)

Geir Gulliksen är en av Norges främsta skildrare av hur mansrollen ständigt omförhandlas. Festivalchefen Philip Teir samtalar med Gulliksen om det moderna könskriget.


Sofia Rönnow Pessah – Saara Turunen (english)

Två författarskap med beröringspunkter möts i ett samtal om skrivande, om sex och om kvinnors roll i samhället och kulturvärlden.


Karin Smirnoff – Nina Wähä – Krista Kosonen (english)

Hur hittar man språket och rösten för sina historier, varifrån kommer det? Krista Kosonen pratar med två författare som är särskilt skickliga på att skapa egna, unika världar.


Fernanda Melchor – Rosa Liksom (english)

Kan det finnas likheter mellan en by i Mexiko och en i norra Finland? Rosa Liksom letar efter bekanta trådar i Fernanda Melchors våldsamma och skimrande prosa.


Anne Swärd – Monika Fagerholm (svenska)

Om den stora förälskelsens mörka sidor, om människans irrationalitet. Och om hur man skriver fram allt detta i sina böcker.