Paikka: Keskuskirjasto Oodi, Helsinki

 

Juontajat: Sonja Kailassaari, Aleksis Salusjärvi

 

TORSTAI 27.8. 2020

 

17.00 Rosa Liksom & Antti Tuomainen

Kun oma kirja puhuu vierasta kieltä

Suomalaisia kirjoja käännetään yhä enemmän ja kirjallisuuskenttämme muuttuu kansainvälisemmäksi. Mutta mitä todella tapahtuu, kun kirja käännetään alkukielestä toiselle kielelle? Kokevatko kirjailijat, että he tulevat ymmärretyksi käännösmaissaan? Keskustelupari Rosa Liksom ja Antti Tuomainen vertailevat kokemuksia lukuisista käännöksistään.

 

17.55 Vuoden Jarl Hellemann -palkinto jaetaan

Vuoden Jarl Hellemann -palkinto jaetaan vuosittain parhaalle suomenkieliselle käännökselle.Haastattelijana toimii käännöstuomariston puheenjohtaja Sanna Nyqvist.


18.20
 Niillas Holmberg & Pietari Kylmälä

Maa, joka meitä kantaa

Niillas Holmberg on saamelainen runoilija, muusikko, kulttuuri- ja ympäristöaktivisti, joka asuu synnyinseudullaan Utsjoella. Holmbergin viimeisin teos, runokokoelma Jalkapohja  käsittelee ihmisen ja luonnon suhdetta ja yhteistä vastuutamme luonnon hyvinvoinnista. Niillas Holmbergia haastattelee toimittaja Pietari Kylmälä.


19.00
Riikka Pelo & Minnamari Pitkänen

Unkarilaisen tangon askeleet suomeksi

Miksi Nobel-veikkauslistoillakin moneen otteeseen mainittu László Krasznahorkai on niin kiehtova kirjailija? Unkarilaisen Krasznahorkain odotettu suomennos kirjasta Saatanatango ilmestyi viime syksynä Minnamari Pitkäsen kääntämänä. Pitkänen ja Krasznahorkain uraa kauan seurannut kirjailija Riikka Pelo puhuvat Krasznahorkain tuotannosta: miten sukukieli vaikuttaa käännökseen? Mikä on unkarin ja suomen kielien suhde?


19.40
Valdur Mikita & Janne Saarikivi

Kuinka opimme kuuntelemaan kantarelleja

Virolaisen kirjailijan ja biologin Valdur Mikitan mukaan Itämeren alueen ihmiset suhtautuvat luontoon ainutlaatuisella tavalla. Kun opimme kuuntelemaan luontoa, opimme samalla monia asioita itsestämme. Valdurin uudessa, tänä syksynä suomeksi ilmestyvässä kirjassa mennään edelleen syvemmälle virolaiseen maa- ja alkuperään. Haastattelijana toimii suomalainen kielitieteilijä ja tutkija Janne Saarikivi.

Keskustelua tukee Viro-instituutti.

 

 

PERJANTAI 28.8.2020

 

17.00 Kjell Westö & Sirpa Kähkönen

Kuka lyö taiteen tahtia?

Kjell Westön uusi romaani Tritonus kertoo ikäkriisin kourissa kamppailevasta kapellimestarista Thomas Branderista. Brander on menettänyt luomisvoimansa musiikkimaailman kovan kilpailun myötä. Kuinka kirjailija voi säilyttää kirjoittamisen ilon ja voiman, pysyä uteliaana aiheilleen? Kaksi Suomen rakastetuinta kirjailijaa keskustelee luomistyön haasteista.

 

18.00 Malin Kivelä & Sisko Savonlahti

Tahroja paperilla

Malin Kivelä ja Sisko Savonlahti keskustelevat autofiktion naisnäkökulmista irlantilaisen Emilie Pinen Tästä on vaikea puhua –uutuuskirjan kipeiden aiheiden kautta. Miltä tuntuu kirjoittaa kirjaa rehellisesti omien fyysisten ja psyykkisten kokemusten kautta? Ja – onko “naiskirjallisuutta” olemassakaan?


18.40
Philip Teir, Koko Hubara & Vigdis Hjorth

Fiktio nousee otsikoihin

Vigdis Hjorthin sukuromaani Perintötekijät nousi Norjassa ilmestyessään valtakunnallisiin otsikoihin ja herätti kiivasta keskustelua, kuinka todenmukaisesti romaania voi ja saa kirjoittaa.  Koronarajoitusten tiukentumisen vuoksi Vigdis Hjorth ei pääse matkustamaan Suomeen, mutta hän osallistuu Helsinki Litiin etäyhteyden kautta. Vigdis keskustelee ohjelmajohtaja Philip Teirin kanssa, ja keskusteluun tulee mukaan myös kirjailija Koko Hubara.


20.00
Elina Hirvonen, Silvia Hosseini & Riikka Suominen

Tie sivistykseen

Kenen ääni, tarinat ja mielipiteet pääsevät ajassamme todella kuuluviin? Onko väylä tietoon ja sivistykseen Suomessa sukupolvi-, ihonväri- vai luokkakysymys – vai kaikkia näitä? Millaisen tiedon pohjalle tulevaisuutta rakennetaan? Kolme arvostettua kirjailijaa ja mielipidevaikuttajaa pureutuu kysymyksiin, jotka ovat koko ajan tärkeämpiä informaatiotulvan ja vaihtoehtoisten totuuksien keskellä.

 

20.40 Helsinki Lit + Runokuu esittävät: Runoja sähköstä

Helsinki Lit + Runokuu esittävät: Runoja sähköstä

Runokuu-festivaalin ja HSL:n Runoja raiteilla -kampanjan runoilijat lausuvat runojaan Helsinki Litin päätteeksi. Myös Helsingin metrojen ja raitiovaunujen diginäytöillä nähtävät sähköteemaiset runot on tänä vuonna valinnut runoilija Susinukke Kosola. Kampanjan runot ilmentävät moninaista ja rohkeaa nykyrunouden kenttää. Runojaan lukevat kampanjan runoilijoista Kristian Blomberg, Jarkko Jokinen, Lauri Hei, Hanna Storm, Lauri Rikala, Pale Varjele ja Sanna Karlström.