Författare

André Aciman

André Aciman

Författaren till succéboken och sedermera succéfilmen Call Me By Your Name kommer till Helsinki Lit!

Hassan Blasim

Hassan Blasim

Han har redan hyllats världen över för sina mörka och absurda noveller, men nu debuterar författaren Hassan Blasim med en roman, Allah99.

Rachel Cusk

Rachel Cusk

Rachel Cusk har vänt ut och in på romantraditionen med sin hyllade trilogi om den frånskilda huvudpersonen Faye. Böckerna har hittat hängivna fans både bland finska och svenska läsare.

Pascal Engman

Pascal Engman

Pascal Engman behandlar samtida hotbilder i sin deckardebut Patrioterna, där en ung journalist mördas och medarbetarna utsätts för hatattacker.

Malin Lindroth

Malin Lindroth

Malin Lindroth reclaimade ordet ”nucka” i sin uppmärksammade debut från ifjol, som visade att det fortfarande finns saker som få pratar om i samhället.

Nina Lykke

Nina Lykke

Nina Lykke skriver satir över privilegierade vuxnas dårskap. Romanen Nej och åter nej har inneburit ett genombrott för henne som författare.

Sjón

Sjón

Romaner, dikter, låttexter, Oscarsnomineringar… den mångsidige isländske författaren Sjón landar i Finland för att prata om sin färska romatrilogi.

Kim Thúy

Kim Thúy

Den prisbelönta vietnamesisk-kandadensiska författaren Kim Thúy ges ut för första gången i finsk översättning. Debuten Ru är en autofiktiv immigranthistoria.

Joakim Zander

Joakim Zander

Joakim Zanders deckartrilogi behandlar samtida politik, terrorism och flyktingkrisen – och har sålts till ett trettiotal länder. Den senaste delen, Vännen, har precis getts ut på finska.

Kai Aareleid

Kai Aareleid

Kai Aareleid är en estnisk författare, översättare och journalist. Hennes roman Linnade põletamine är akuell på finska med namnet Korttitalo.

Li Andersson

Li Andersson

Politikern och samhällsdebattören Li Andersson kommer till festivalen för att intervjua deckarförfattaren Pascal Engman om hotbilder mot samhället.

Joel Haahtela

Joel Haahtela

Joel Haahtela är en finländsk författare och psykiater. Han kommer att samtala med Kai Aareleid.

Kaisa Haatanen

Kaisa Haatanen

Hon var nominerad till Fack-Finlandiapriset ifjol och har skrivit en rad uppmärksammade böcker om medelålder och singelliv. På Helsinki Lit samtalar hon med Malin Lindroth.

Silvia Hosseini

Silvia Hosseini

Silvia Hosseini är författare, kritiker och lärare, bosatt i Helsingfors. Hennes debutbok, en samling essäer, belönades med Kalevi Jäntti-priset 2018. På Helsinki Lit möter hon Kim Thúy.

Boodi Kabbani

Boodi Kabbani

Född i Syrien, bosatt i Finland sedan fyra år, och numera Jussi-kandidat för sin roll i filmen A Moment in The Reeds. Skådespelaren Boodi Kabbani intervjuar André Aciman på scenen.

Kätlin Kaldmaa

Kätlin Kaldmaa

Kätlin Kaldmaa är en av Estlands mest uppmärksammade poeter och PEN Internationals sekreterare. Hon har ett särskilt förhållande till Island och kommer att samtala med Sjón på Helsinki Lit.

Laura Saarikoski

Laura Saarikoski

Den prisbelönta journalisten från Helsingin Sanomat möter författaren Hassan Blasim i ett samtal om den utomståendes blick på Finland.

Philip Teir

Philip Teir

Helsinki Lits programchef, författaren och journalisten Philip Teir, intervjuar Rachel Cusk på årets festival.

Saara Turunen

Saara Turunen


Taiteessaan normien ja taiteen teemoja tarkastelevan kirjailija ja teatterintekijä Saara Turusen tuorein teos on loppuunmyydyille katsojille pyörivä Medusan huone -näytelmä.
Astrid Swan

Astrid Swan

Astrid Swan är en prisbelönt musiker som nu debuterar som författare. På Helsinki Lit kommer Astrid Swan att tala om sin färska bok och uppträda med låtar. 

Satu Vasantola

Satu Vasantola

Satu Vasantola är journalist vid tidningen Helsingin Sanomat och romanförfattare sedan ifjol. Hon kommer att samtala med deckarförfattaren Joakim Zander.

Fredag 17.5

Savoy-teatern
Dörrarna öppnar klockan 16.30
Värd: Jani Toivola

17.00

Välkomstord

17.10

Pascal Engman – Li Andersson (på svenska)

17.50

Kim Thuy – Silvia Hosseini (på engelska)

18.50

Nina Lykke – Saara Turunen (på engelska)

19.30

André Aciman – Boodi Kabbani (på engelska)

20.10

Jarl Hellemann-priset för bästa översättning delas ut (på finska)

 

20.30

Astrid Swan

Intervju (på finska) + Konsert

Lördag 18.5

Savoy-teatern
Dörrarna öppnar klockan 12.30
Värd: Jani Toivola

13.00

Joakim Zander – Satu Vasantola (på engelska)

13.40

Hassan Blasim – Laura Saarikoski (på arabiska/finska)

14.20

Malin Lindroth – Kaisa Haatanen (på engelska)

 

15.50

Rachel Cusk – Philip Teir (på engelska)

16.30

Sjón – Kätlin Kaldmaa (på engelska)

17.10

Kai Aareleid – Joel Haahtela (på finska)

Nyheter

Den sjätte internationella litteraturfestialen Helsinki lit ordnas i nya utrymmen. Nästa års festival äger rum den 15 och 16 maj på Bio Rex i Glaspalatset. ”I Glaspalatset och på Bio Rex hoppas vi kunna ge publiken en lite bredare upplevelse med en större möjlighet till......