Författare

André Aciman

André Aciman

Författaren till succéboken och sedermera succéfilmen Call Me By Your Name kommer till Helsinki Lit!

Hassan Blasim

Hassan Blasim

Han har redan hyllats världen över för sina mörka och absurda noveller, men nu debuterar författaren Hassan Blasim med en roman, Allah99.

Rachel Cusk

Rachel Cusk

Rachel Cusk har vänt ut och in på romantraditionen med sin hyllade trilogi om den frånskilda huvudpersonen Faye. Böckerna har hittat hängivna fans både bland finska och svenska läsare.

Pascal Engman

Pascal Engman

Pascal Engman behandlar samtida hotbilder i sin deckardebut Patrioterna, där en ung journalist mördas och medarbetarna utsätts för hatattacker.

Malin Lindroth

Malin Lindroth

Malin Lindroth reclaimade ordet ”nucka” i sin uppmärksammade debut från ifjol, som visade att det fortfarande finns saker som få pratar om i samhället.

Sally Rooney

Sally Rooney

Hon har kallats för “Snapchat-generationens Salinger”. Det irländska stjärnskottet bakom romanen Samtal med vänner kommer till Helsinki Lit.

Sjón

Sjón

Romaner, dikter, låttexter, Oscarsnomineringar… den mångsidige isländske författaren Sjón landar i Finland för att prata om sin färska romatrilogi.

Kim Thúy

Kim Thúy

Den prisbelönta vietnamesisk-kandadensiska författaren Kim Thúy ges ut för första gången i finsk översättning. Debuten Ru är en autofiktiv immigranthistoria.

Joakim Zander

Joakim Zander

Joakim Zanders deckartrilogi behandlar samtida politik, terrorism och flyktingkrisen – och har sålts till ett trettiotal länder. Den senaste delen, Vännen, har precis getts ut på finska.

Kai Aareleid

Kai Aareleid

Kai Aareleid är en estnisk författare, översättare och journalist. Hennes roman Linnade põletamine är akuell på finska med namnet Korttitalo.

Li Andersson

Li Andersson

Politikern och samhällsdebattören Li Andersson kommer till festivalen för att intervjua deckarförfattaren Pascal Engman om hotbilder mot samhället.

Monika Fagerholm

Monika Fagerholm

En av nordens mest betydande samtida författare, Monika Fagerholm, möter Sally Rooney i ett samtal på Helsinki Lit-scenen.

Kaisa Haatanen

Kaisa Haatanen

Hon var nominerad till Fack-Finlandiapriset ifjol och har skrivit en rad uppmärksammade böcker om medelålder och singelliv. På Helsinki Lit samtalar hon med Malin Lindroth.

Silvia Hosseini

Silvia Hosseini

Silvia Hosseini är författare, kritiker och lärare, bosatt i Helsingfors. Hennes debutbok, en samling essäer, belönades med Kalevi Jäntti-priset 2018. På Helsinki Lit möter hon Kim Thúy.

Boodi Kabbani

Boodi Kabbani

Född i Syrien, bosatt i Finland sedan fyra år, och numera Jussi-kandidat för sin roll i filmen A Moment in The Reeds. Skådespelaren Boodi Kabbani intervjuar André Aciman på scenen.

Kätlin Kaldmaa

Kätlin Kaldmaa

Kätlin Kaldmaa är en av Estlands mest uppmärksammade poeter och PEN Internationals sekreterare. Hon har ett särskilt förhållande till Island och kommer att samtala med Sjón på Helsinki Lit.

Laura Saarikoski

Laura Saarikoski

Den prisbelönta journalisten från Helsingin Sanomat möter författaren Hassan Blasim i ett samtal om den utomståendes blick på Finland.

Philip Teir

Philip Teir

Helsinki Lits programchef, författaren och journalisten Philip Teir, intervjuar Rachel Cusk på årets festival.

Satu Vasantola

Satu Vasantola

Satu Vasantola är journalist vid tidningen Helsingin Sanomat och romanförfattare sedan ifjol. Hon kommer att samtala med deckarförfattaren Joakim Zander.

Joel Haahtela

Joel Haahtela


Joel Haahtela är en finländsk författare och psykiater. Han kommer att samtala med Kai Aareleid.
Astrid Swan

Astrid Swan

Astrid Swan är en prisbelönt musiker som nu debuterar som författare. På Helsinki Lit kommer Astrid Swan att tala om sin färska bok och uppträda med låtar. 

Tidtabellen publiceras senare!

Fredag 25.5

Savoy-teatern
Dörrarna öppnar klockan 16.30
Värd: Pekka Strang

17.00

Välkomstord

17.05-17.45

Johannes Anyuru & Kjell Westö (på svenska)

17.50-18.20

Golnaz Hashemzadeh Bonde (SE) & Jani Toivola (på engelska)

18.25-18.55

Ilmar Taska (EE) – Sofi Oksanen (på engelska)

19.20-20.00

Samanta Schweblin & Hannele Mikaela Taivassalo (på engelska)

20.05-20.45

Morten Strøksnes (NO) – Juha Hurme (på engelska)

20.50-21.20

Berlin Sound Poets Quoi Tête

Konsert, mångspråkig

Lördag 26.5

Savoy-teatern
Dörrarna öppnar klockan 12.30
Värd: Pekka Strang

13.00-13.30

Ayòbámi Adébáyò (NG) – Laura Lindstedt (på engelska)

13.35-14.05

Cristóvão Tezza (BR) – Maria Manner (på engelska)

14.10-14.40

Naja Marie Aidt (DK) – John Freeman (US) (på engelska)

 

14.40-14.55

Jarl Hellemann-priset för bästa översättning delas ut

15.25-16.00

Domenico Starnone (IT) – Philip Teir (på engelska)

16.05-16.45

Kim Leine (DK) – Sirpa Kähkönen (på engelska)

16.50-17.20

Ebba Witt-Brattström (SE)  – Koko Hubara (på engelska)

Nyheter

Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit firar femårsjubileum den 17-18 maj 2019. Som tidigare kommer programmet att bestå av ett dussin djuplodande och underhållande litterära samtal. Festivalens idé är att föra in den samtida världslitteraturen till Helsingfors och para ihop internationella författargäster med finländska kollegor. Biljetterna......

Johannes Anyuru, Ayòbámi Adébáyò, Kim Leine och Domenico Starnone bland årets gäster på Helsinki Lit Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit, som firar översatt litteratur och djupa samtal, är tillbaka i slutet av maj. Festivalen ordnas den här gången under helgen 25-26.5. på Savoy-teatern och bjuder......