Kim Leine

Lördag

Kim Leine är född i Norge, flyttade till Danmark som sjuttonåring, bodde sedan på Grönland i femton år men återvände till Danmark 2004. Han debuterade på svenska 2008 med den hyllade självbiografiska romanen Kalak, som följdes av Valdemarsdag och Tunu. Hans fjärde roman, Profeterna vid Evighetsfjorden, tilldelades Nordiska rådets litteraturpris 2013.

Den senaste romanen Avgrunden gavs ut på svenska 2017 av förlaget Forum i översättning av Urban Andersson. Till finska har den översatts av Katriina Huttunen.

Året är 1918. De danska tvillingarna Kaj och Ib Gottlieb reser till Finland för att strida som frivilliga i inbördeskriget, och deltar i stormningen av Tammerfors.

Efter deras möte med krigets ohyggliga verklighet följer vi bröderna, var för sig och sida vid sida. Från den sena ungdomen till de första ålderskrämporna, genom förälskelser och besvikelser, drifter och sjukdomar, till Leipzig, Paris och Genève. Via 1920-talets fredstid och jazzrytmer när Europa blomstrar, vidare till 1930-talets oroligheter med tilltagande antisemitism och nazism.

Avgrunden är en mörk och storslagen berättelse om Europa, om kriget och freden, om ondskan och den förmenta godheten.

Bild: Laura Arvela