László Krasznahorkai, Max Porter, Matilda Gustavsson, Vigdis Hjorth till Helsinki Lit 15.-16.5.2020 – i år på Bio Rex

László Krasznahorkai, Max Porter, Matilda Gustavsson, Vigdis Hjorth till Helsinki Lit 15.-16.5.2020 – i år på Bio Rex.

Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit firar i år sex år och flyttar samtidigt till nya utrymmen i Glaspalatset i Helsingfors. Totalt 23 författare är inbjudna till festivalen, däribland ungerska László Krasznahorkai, svenska Matilda Gustavsson, brittiska Max Porter och norska Vigdis Hjorth.

László Krasznahorkai, som fick det prestigefyllda National Book Award ifjol, översätts nu för första gången till finska. Det är Krasznahorkais moderna klassiker Satantango från 1984 – en sensation när den kom ut i hemlandet – som ges ut i en färsk översättning av Minnamäri Pitkänen. Krasznahorkai kommer att möta författaren och Konstuniversitetets professor Riikka Pelo i ett samtal.

Till Helsinki Lit kommer i år också den hyllade svenska journalisten Matilda Gustavsson, bakom 2019 års brännheta reportagebok Klubben, om den våldtäktsanklagade ”kulturprofilen” Jean-Claude Arnault och Svenska Akademins kris. Gustavsson intervjuas av den journalisten Riikka Suominen, som debuterar med en egen roman i vår.

Övriga författare på Helsinki Lit 2020 är norska Vigdis Hjorth – som kommer att prata om den prisbelönta och kontroversiella romanen Arv och miljö – och Alex Schulman, en av Sveriges största podcastare och mest sålda författare. Han kommer att samtala med Helsingin Sanomats Saska Saarikoski.

Festivalen bjuder också på personliga essäer i form av svenska Patrik Svensson, som möter Sirpa Kähkönen om fjolårets Augustvinnare Ålevangeliet.

Den irländska debutanten Emilie Pine, som hyllats för sin essäsamling Allt jag inte kan säga, intervjuas av Malin Kivelä.

Britten Max Porter, som fick ett enormt genombrott med romanen Sorgen bär fjäderdräkt, är aktuell med sin nya roman Lanny både på finska och svenska. Han intervjuas på Helsinki Lit av kulturjournalisten Pietari Kylmälä.

Övriga namn på festivalen är den polska reportageskribenten Witold Szabłowski, i möte md Markus Leikola, den svenska författaren Aase Berg, som kommer att samtala med Vigdis Hjorth och Juha Itkonen, debutanten Kayo Mpoyi i samtal med Elina Hirvonen, och ungdomsboksförfattaren Juno Dawson i samtal med Sisko Savonlahti.