László Krasznahorkai, Max Porter, Matilda Gustavsson ja Vigdis Hjorth Helsinki Lit 2020 -käännöskirjallisuusfestivaalille – Helsinki Lit järjestetään tänä vuonna Lasipalatsin Bio Rexissä

Kansainvälinen käännöskirjallisuusfestivaali Helsinki Lit täyttää tänä vuonna kuusi vuotta ja muuttaa samalla uusiin tiloihin Helsingin Lasipalatsiin. 15.-16. toukokuuta järjestettävälle Helsinki Lit 2020 -festivaalille osallistuu 21 kirjailijaa – legendaarisen Bio Rex -elokuvateatterin lavalla nähdään muun muassa unkarilainen László Krasznahorkai, ruotsalainen Matilda Gustavsson, englantilainen Max Porter ja norjalainen Vigdis Hjorth.

Viime vuonna National Book Award -palkinnon voittaneen László Krasznahorkain moderni klassikko, Unkarissa ilmestymisvuonna 1984 sensaatioksi noussut Saatanatango on nyt viimein käännetty suomeksi. Kirjan tuoreen käännöksen on tehnyt Minnamari Pitkänen. Helsinki Litissä Krasznahorkain kanssa keskustelee Finlandia-palkittu kirjailija, Taideyliopiston professori Riikka Pelo.

Festivaalille saapuu myös kirjailija-journalisti Matilda Gustavsson, joka julkaisi viime vuonna Ruotsissa ja kansainvälisesti suurta kohua herättäneen kirjan Yhdeksästoista jäsen – Ruotsin Akatemian romahdus. Reportaasikirja kertoo ”kulttuuriprofiiliksi” nimetyn Jean-Claude Arnaultin vuosikymmeniä jatkuneesta, kymmenien naisten seksuaalisesta häirinnästä ja -väkivallasta, sekä hänen läheisistä siteistään Ruotsin Akatemiaan. Gustavssonin Dagens Nyheter -lehdelle kirjoittamassa reportaasissa paljastuneet teot ja kytkökset ajoivat Ruotsin Akatemian vuosisadan kriisiin. Matilda Gustavssonia haastattelee tänä keväänä esikoiskirjansa Suhteellisen vapaata julkaiseva toimittaja Riikka Suominen.

Muita Helsinki Lit 2020 -vieraita ovat muun muassa norjalainen Vigdis Hjorth, joka tulee kertomaan Kritikerprisetillä palkitusta romaanistaan Perintötekijät sekä Alex Schulman, yksi Ruotsin suositummista podcast-isännistä ja myydyimmistä kirjailijoista. Koskettavasta uutuuskirjastaan Polta kaikki kirjeeni Schulmania haastattelee Helsingin Sanomien kulttuuritoimituksen pitkäaikainen esimies Saska Saarikoski.

Kirjallista tietokirjagenreä festivaalilla edustaa August-palkinnon uutuuskirjallaan Ankeriaan testamentti voittanut Patrik Svensson, joka tapaa Bio Rexin lavalla rakastetun suomalaiskirjailijan ja historioitsijan, Kirjailijaliiton puheenjohtaja Sirpa Kähkösen.

Irlantilainen esikoiskirjailija Emilie Pine keskustelee kirjailija Malin Kivelän kanssa esseekokoelmastaan Tästä on vaikea puhua, joka valittiin Irlannissa Vuoden kirjaksi 2018.

Surulla on sulkapeite -romaanillaan valtavaa huomiota herättäneen englantilaisen Max Porterin uuden Lanny-romaanin suomennos ja ruotsinnos ilmestyvät juuri Helsinki Litin kynnyksellä. Porteria haastattelee YLE:n kulttuuritoimittaja Pietari Kylmälä.Lisäksi festivaalilla kohtaavat puolalainen reportaasikirjailija Witold Szabłowski ja toimittaja-kirjailija Markus Leikola, esikoiskirjailija Kayo Mpoyi ja Elina Hirvonen, kirjailija-toimittaja ja transaktivisti Juno Dawson ja Sisko Savonlahti, sekä ruotsalainen kirjailija Aase Berg yhteiskeskustelussa Vigdis Hjorthin ja Helsinki Litin luottokommentaattorin, kirjailija Juha Itkosen kanssa.