André Aciman, Sally Rooney och Rachel Cusk till litteraturfestivalen Helsinki Lit i maj


Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit firar femårsjubileum i år, och den 17-18 maj 2019 landar en rad högaktuella författare från hela världen på Savoy-teaterns scen i Helsingfors.

Programmet byggs upp av samtal.

Årets par är:

André Aciman, som skrivit succéromanen Call Me By Your Name, och nu lanseras på finska. Han möter den prisbelönta syriska skådespelaren Boodi Kabbani, som bor i Finland sedan fyra år tillbaka och är Jussi-nominerad för sin roll i filmen A Moment in the Reeds.

Det irländska stjärnskottet Sally Rooney, som kallats för en ”Salinger för Snapchat-generationen”. Hon möter den finlandssvenska författaren Monika Fagerholm på scen.

Brittiska Rachel Cusk, som anses ha förnyat romanformen med sin trilogi om huvudpersonen Faye, intervjuas av festivalchefen Philip Teir.

Och Hassan Blasim är tillbaka, nu med sin autofiktivt surrealistiska debutroman Allah99. Han kommer att prata om Finlandsbilder med Helsingin Sanomats redaktionschef, journalisten Laura Saarikoski.

Från Reykjavik kommer den prisbelönta mångsysslaren Sjón, som möter den estniska författaren och Islandskännaren Kätlin Kaldmaa på scen.

Migration, språk, och skönhet är temat när vietnamesisk-kanadensiska Kim Thúy talar med essäisten och journalisten Silvia Hosseini om romanen Ru.

Den svenska thrillerexperten och juristen Joakim Zander (var senaste bok är Vännen) möter Helsingin Sanomats journalist och Satu Vasantola, som är aktuell med sin debutroman.

Från Sverige kommer också Malin Lindroth, som fått mycket uppmärksamhet för sin essäistiska stridsskrift Nuckan. Hon kommer att dela scen med författaren Kaisa Haatanen.

Vänsterpolitikern Li Andersson debuterar på Helsinki Lit som samtalspartner till den svenska deckarförfattaren Pascal Engman.

Och så blir det en diskussion på finska när den estniska översättaren och romanförfattaren Kai Aareleid möter Joel Haahtela.

Förutom de litterära samtalen kommer artisten Astrid Swan att uppträda och även prata om sin självbiografiska bok, som kommer i mars.

Värd för hela festivalen är Jani Toivola.

– Vi är otroligt stolta över det här programmet. André Aciman, Sally Rooney, Kim Thúy och Rachel Cusk är alla författare som når en bred publik samtidigt som de håller hög konstnärlig verkshöjd och för litteraturen i nya riktningar. Efter fem år börjar rutinerna sitta hos oss, även om man alltid lägger några pusselbitar in i det sista. Att Yle är på plats varje år och sänder hela festivalen live är väldigt roligt, även om det givetvis lönar sig att uppleva samtalsmagin på plats, säger festivalens konstnärliga ledare Philip Teir.

Biljettert: Savoy-teatern och lippu.fi
Två dagar: 35 € / 25 €
En dag: 25 / 15 €