Rachel Cusk kommer till Helsinki Lit i maj 2019

Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit firar femårsjubileum den 17-18 maj 2019. Som tidigare kommer programmet att bestå av ett dussin djuplodande och underhållande litterära samtal. Festivalens idé är att föra in den samtida världslitteraturen till Helsingfors och para ihop internationella författargäster med finländska kollegor. Biljetterna till nästa års festival finns nu att köpa på Lippupiste och Savoy-teatern.

Bland nästa års gäster märks inte minst den kritikerhyllade kanadensisk-brittiska författaren Rachel Cusk. De senaste åren har Cusk fått stor uppmärksamhet för sin romantrilogi, som lanserades på svenska i våras och som nu också ges ut på finska. Första delen, Konturer, gavs ut i svensk översättning  i våras, och den andra delen, Transit, gavs ut i höst. Tredje delen kommer 2019.

Enligt många har Cusk förnyat romangenren med sina polyfona historier där flera röster kommer till tals, samtidigt som hon också väckt uppmärksamhet för sina tidigare essäsamlingar. Just nu hör hon till den litterära världens stora stjärnor.

Hela programmet offentliggörs i februari.

Under Helsinki Lit delas också Jarl Hellemann-priset ut, en utmärkelse för årets bästa finska översättning.