HELSINKI LIT BIO REXISSÄ 12.-13.5.2023

 

Helsinki Lit -liput myynnissä nyt täällä!

(39 €/2 päivän lippu, 29 €/1 päivän lippu).

Kansainvälinen käännöskirjallisuusfestivaali Helsinki Lit järjestetään Helsingin Bio Rexissä 12.-13. toukokuuta 2023.

Helsinki Litin ohjelma on tänä vuonna – jos mahdollista – kovatasoisempi kuin koskaan. Nobel-voittaja Annie Ernaux’n ja kirjallisuuden seuratuimpiin ja rakastetuimpiin uuden polven ääniin kuuluvan Édouard Louis’n lisäksi mukana ovat ruotsalaiset August-voittajat Patrik Svensson ja Ia Genberg sekä sarjakuvataiteilija ja podcast-suosikki Liv Strömquist ja tukholmalaisia jengejä tutkinut toimittaja Diamant SalihuMukana ovat myös brittiläisen nykykirjallisuuden tärkeimpiin nimiin kuuluva Tessa Hadley, kriitikoiden ja lukijoiden ylistämä islantilainen Fríða Ísberg ja yhdysvaltalainen trans-kirjallisuuden voimahahmo Torrey Peters, antiqualais-amerikkalainen pitkän linjan kertoja Jamaica Kincaid sekä ranskalais-korealainen maailmanmenestykseen noussut esikoiskirjailija Elisa Shua Dusapin. Aiemmin uutisoitu unkarilaisen László Krasznahorkain vierailu Helsinki Litissä ei valitettavasti tällä kertaa toteudu.

Ulkomaiset vieraat kohtaavat Bio Rexin lavalla kotimaisia kirjailijoita ja kulttuurivaikuttajia: Annie Ernaux’n kanssa keskustelee rakastettu kirjailija ja kuvataiteilija, Ranskassa jo vuosia asunut Hannu Väisänen. Édouard Louis’n tapaa yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä kirjailijoista, vuonna 2019 Finlandia-palkinnon teoksellaan Bolla voittanut Pajtim Statovci. Opetusministeri Li Andersson keskustelee raikkaan ja railakkaan sarjakuvakertojan Liv Strömquistin kanssa. Fríða Ísberg saa vastaparikseen toimittajan, Long Play -verkkomedian toimituspäällikön Anu Silfverbergin. Transkirjallisuuden merkkiteokseksi nousseen Detransition, Baby -kirjan kirjoittanut Torrey Peters kohtaa Helsingin kirjamessujen ohjelmajohtaja, toimittaja Ville Blåfieldin. Mediavaikuttaja ja kirjailija Koko Hubara sukeltaa Jamaica Kincaidin kirjalliseen maailmaan. Diamant Salihua haastattelee Helsingin Sanomien toimittaja Sonia Zaki. Patrik Svensson ja kirjailija Katariina Vuori puhuvat molempien intohimosta, merestä, Svenssonin uuden Meren kutsu -teoksen innoittamina. Helsinki Litin ohjelmajohtaja, kirjailija Philip Teir keskustelee Tessa Hadleyn kanssa. Ia Genberg kohtaa myös syvistä naishahmoistaan tunnetun kirjailija Katja Kallion. Elisa Shua Dusabin ja kirjailija Selja Ahava matkaavat Dusapinin kirjan kautta talviseen Sokchoon.

Helsinki Lit -festivaalin juontaa viime vuoden tapaan näyttelijä Alma Pöysti.

Lauantaina 13. toukokuuta festivaalin ohjelman aluksi jaetaan myös perinteinen Jarl Hellemann -käännöskirjapalkinto, joka myönnetään vuosittain korkeatasoisen kaunokirjallisen teoksen laadukkaasta suomennoksesta. 

Tänä vuonna Helsinki Litissä mukana olevat kustantajat ovat Gummerus, Johnny Kniga, Kosmos, Like Kustannus, Tammi, Sammakko, Siltala, S & S ja WSOY.

Helsinki Litin tukijat ja yhteistyökumppanit 2023 ovat Helsingin kaupunki, Helsingin Sanomat, Konstsamfundet, Nide-kirjakauppa, Otavan kirjasäätiö, Svenska Kulturfonden, Taike ja WSOY:n kirjallisuussäätiö. Lista täydentyy tapahtumaan mennessä.

Lisätietoja:

Milla Palovaara, tuottaja +358 40 596 7973, milla@kulttuuritoimisto.fi tai milla.palovaara@helsinki-lit.fi

Philip Teir, ohjelmajohtaja, +358503379093, philip.teir@helsinki-lit.fi