Annie Ernaux

Kirjallisuuden Nobel-palkinnolla vuonna 2022 elämäntyöstään palkittu Annie Ernaux saapuu Bio Rexissä 12.-13. toukokuuta järjestettävän Helsinki Litin vieraaksi. Tämän hetken kaunokirjallisuuden kirkkainta tähteä tulee haastattelemaan kirjailija ja kuvataiteilija Hannu Väisänen.

Ranskalainen Annie Ernaux syntyi vuonna 1940 perheen ainoaksi lapseksi pienessä työläiskaupungissa, missä hänen vanhempansa pitivät kahvila-ruokakauppaa. Ernaux opiskeli kirjallisuutta, suoritti opettajan tutkinnon ja teki pitkän uran kirjallisuuden opettajana. Hän julkaisi esikoisteoksensa Les armoires vides (”Tyhjät kaapit”) 33-vuotiaana vuonna 1974. Tärkeä vaikuttaja Ernaux’lle oli Simone de Beauvoirin teos Toinen sukupuoli, joka sai hänet näkemään ”miesten miehille rakentaman maailman”.

Ernaux’n kolmas teos Isästä (La Place, 1983) oli lopullinen irtiotto romaanimuodosta. Kirjailijan pääteoksena pidetään kollektiivista, historiallista ja yhteiskunnallista omaelämäkertaa Vuodet (Les années, 2008). 

Annie Ernaux on asunut ja kirjoittanut samassa talossa Ranskan Cergy-Pontoisen ylärinteillä vuodesta 1977. Hänen tuotannostaan on suomennettu teokset Vuodet ja Isästä/Äidistä. Seuraava suomennos Tapaus (L’Événement, 2000) ilmestyy toukokuussa ja Nuori mies (Le jeune homme, 2022) myöhemmin vuonna 2023.

Ruotsin Akatemia perusteli Annie Ernaux’lle myönnettyä Nobel-palkintoa vuonna 2022 seuraavasti: ”Nobelin kirjallisuuspalkinto myönnetään Annie Ernaux’lle rohkeudesta ja mestarillisesta tarkkuudesta, jolla hän paljastaa henkilökohtaisen muistin juuret, sen vieraantuneisuuden ja muistamisen yhteisölliset rajat.”