Sjón

Lauantai

Sjón (s. 1962) on kuulunut kotimaansa Islannin merkittävimpiin kirjoittajiin jo neljän vuosikymmenen ajan. Kirjoittajan tausta punkissa ja surrealismissa läpivalaisee hänen tuotantonsa. Like-kustannus julkaisee maaliskuussa Sjónin kolmesta teoksesta koostuvan CoDex 1962:n yksissä kansissa. Teosta on kutsuttu islantilaiseksi versioksi Tuhannesta ja yhdestä yöstä, josta löytyy paloja Miltonista ja Bulkakovista, ripauksia Tarantinolta ja Chagallilta. Teoksen ovat suomentaneet Maarit Kalliokoski (osa 1), Tuomas Kauko (osa 2) sekä Kirsi Luoma (osa 3).

Sjón julkaisi ensimmäisen runokokoelmansa jo 15-vuotiaana. 1970- ja 1980-luvuilla hän kuului nuorten taiteilijoiden Medusa-ryhmään, joka ammensi punkista ja surrealismista. 80-luvulla Sjón oli noussut jo yhdeksi islantilaisen undergroundin keulakuvista. Hän oli muun muassa perustamassa legendaarista Sugarcubes-bändiä. Ensimmäisen romaaninsa, Stálnóttin, hän julkaisi vuonna 1987. Vuonna 2001 Sjón päätyi Oscar-ehdokkaaksi Lars Von Trierin musikaaliin Dancer in the Dark kirjoittamiensa sanoituksien ansiosta. Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinnon hän sai vuonna 2005 Skugga-Baldur-romaanistaan.

CoDex 1962 on historian, sadun, psykologian ja fantasian häikäisevä yhteentörmäys, jossa juutalainen Leo pakenee natseja toisen maailmansodan kurimuksessa. Rakastettunsa kanssa hän muovailee savesta pienen pojan, Josefin. Maailman myllerrykset vievät Leon ja savipojan Islantiin, ja vuonna 1962 Josef herää henkiin.

Vuosikymmenien jälkeen aikuinen Josef herättää saaliinhimoisen geenitutkijan mielenkiinnon nykypäivän Reykjavikissa, jonka bioteknisessä dystopiassa kansallismielisyys ja ahneus vallitsevat. CoDex 1962 on osoittanut Sjónin kuuluvan suurten tarinankertojien jatkumoon ja nostanut kirjailijan eurooppalaisten kärkikirjailijoiden joukkoon – vihdoin.

Kuva: Johannes Jansson