Rachel Cusk

Lauantai

Kanadalaislähtöinen, nykyisin Englannissa asuva Rachel Cusk (s. 1967) on hurmannut lukevan eurooppalaisen yleisön omakohtaisella trilogiallaan. Cuskin koetaan uudistavan autofiktion traditiota ja luovan uudenlaista feminististä ääntä kaunokirjallisuuteen. Luovuutta, perhettä ja identiteettiä käsittelevän trilogian ensimmäinen osa Ääriviivat (Kustantamo S&S) julkaistiin suomeksi alkusyksystä 2018 ja ennen Helsinki Litiä ilmestyy myös Siirtymä-romaanin suomennos. Trilogian suomentaja on Kaisa Kattelus.

Rachel Cusk julkaisi ensimmäisen romaaninsa 26-vuotiaana. Hän on käsitellyt teoksissaan naiseutta muun muassa sosiaalisen satiirin keinoin. Koettuaan fiktion yhä ongelmallisemmaksi hän ryhtyi kirjoittamaan non-fiktiota. Cuskin omaelämäkerrallisia teoksia on kuvattu mielipiteitä jakaviksi tienraivaajiksi, ja ne ovat herättäneet lukijoissa sekä ihastusta että raivoa.

Viime aikoina hän on palannut romaanitaiteen pariin. Pitkän pohdinnan jälkeen Cusk on yrittänyt kehittää uudenlaisen kerrontatavan, joka voisi kuvata henkilökohtaista kokemusta ilman subjektiivisuuden ja kirjaimellisuuden poliittista painolastia, vapaana tarinallisuuden konventioista. Projektista syntyi poikkeuksellinen romaanitrilogia: Outline (Ääriviivat), Transit (Siirtymä) ja Kudos.

Kuva: Siemon Scammel-Katz