Malin Lindroth

Lauantai

“Halusin puhua yksinelämisestä samoin kuin pariskunnat puhuvat omasta elämästään: läpeensä elettynä kokemuksena.

Me ajattelemme, että jokaiselle on olemassa rakkaus. Siksi vanhaksipiiaksi päädytään tai jäädään. Parisuhteiden hallitsemassa maailmassa se on kaikkein pahin mahdollinen kohtalo. Vaikka yksineläjiä on yhä enemmän, vanhapiika, nussimaton nainen, pakotetaan pelikentän reunalle.” – Malin Lindroth esseeteoksestaan Vanhapiika – Tahattomasti yksinäisen tarina (Nuckan)

Göteborgin lähellä asuva Malin Lindroth on viisissäkymmenissä oleva kirjailija, näytelmäkirjailija ja kulttuuritoimittaja. Hän julkaisi esikoisrunokokoelmansa vuonna 1985 ja on sen jälkeen kirjoittanut sekä runoutta että pitkää proosaa. Hänet on palkittu muun muassa arvostetulla Aftonbladetin kirjallisuuspalkinnolla. Ruotsissa hänen esseensä vanhoistapiioista on myynyt huikeat 14 000 kappaletta, kerännyt valtavasti mediahuomiota ja saanut paljon tilaa julkisessa keskustelussa. Teos ilmestyy Hannimari Heinon kääntämänä suomeksi toukokuussa 2019 (Atena-kustannus).

Vanhapiika  – Tahattomasti yksinäisen tarina on esseistinen kertomus vastentahtoisesta yksinäisyydestä. Se kuvaa kaihdettavaa elämänkokemusta: yksineläminen ei sovi maailmaan, jossa kaksineläminen esitetään painovoiman kaltaisena luonnonlakina. Vanhat piiat ovat satujen ja historiankirjojen rumia, inhottavia ja ikäviä naisia, jotka kituvat yksinäisyyttään häpeän vaientamina.

Vanhapiika on vapautusprojekti, joka kyseenalaistaa tiukasti asenteisiin uponneet vaatimukset hyväksytystä elämänkaaresta ja muokkaa pohjaa uudenlaiselle ajattelulle rakkaudesta, vallasta ja ihmissuhteista.

Kuva: Ines Sebalj