Kim Leine

Lauantai

Kim Leine (s. 1961) syntyi Norjassa, muutti teini-iässä Tanskaan ja aikuisena Grönlantiin, jossa hän toimi vuosia sairaanhoitajana. Nykyään Leine asuu perheensä kanssa Kööpenhaminassa ja on päätoiminen kirjailija. Leinelle on myönnetty Pohjoismaisen neuvoston kirjallisuuspalkinto vuonna 2013 ilmestyneestä teoksestaan Ikuisuusvuonon profeetat, joka on ilmestynyt Suomessa osana Tammen keltaista kirjastoa. Tänä keväänä keltainen kirjasto sai jatkumoa, kun Leinen romaani Kuilu (suom. Katriina Huttunen, WSOY, 2018) julkaistiin.

Suomen sisällissodasta sytykkeensä saava Kuilu on kertomus sodasta ja rauhan vaivalloisuudesta, kuvaus pahuutta syleilevien kaksosveljesten elämänkohtalosta.

On vuosi 1918, ja tanskalaisveljekset Kaj ja Ib Gottlieb lähtevät vapaaehtoisina Suomen sisällissotaan. Mieletön tempaus vie kaksikon Tampereelle, Seinäjoelle ja Karjalaan taistelemaan punaisia vastaan ja melskaamaan sodan näyttämölle.

Tehtyään tuttavuutta sodan irvokkuuden kanssa veljekset heittäytyvät ilonpitoon 20- ja 30-luvun Tanskassa ja Saksassa, missä odottavat naisen syli ja jazzin syke. Mutta sota on jo lyönyt veljeksiin leimansa, ja kun natsismi hyökyy läpi Euroopan, vaaran tunteesta päihtyneiden veljesten on jälleen kerran valittava puolensa.

Kuva: Laura Arvela