Hassan Blasim

Lauantai

Hassan Blasim (s. 1973) on irakilaissyntyinen kirjailija, elokuvakäsikirjoittaja ja -ohjaaja, joka muutti Suomeen vuonna 2004. Blasim opiskeli Bagdadissa elokuva-alaa ja teki palkittuja lyhytelokuvia. Häntä on tituleerattu yhdeksi merkittävimmistä elossa olevista arabiaksi kirjoittavista taiteilijoista.

Helmikuussa 2019 ilmestyy novelleistaan kansainvälisesti tunnetun Blasimin ensimmäinen romaani. Allah99 (WSOY) on kuin nyky-Helsinkiin sijoitettua versio Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Romaanissa Irakista paennut kirjailija Hassan perustaa blogin levittääkseen teoksiaan arabimaailmassa, mutta vanhojen tekstiensä sijaan hän haluaakin kertoa uusia tarinoita. Hän kerää aineistoa kirjoitusprojektiinsa vähän epätoivoisestikin, sillä kirjoitusapurahat menevät pitkälti kurkusta alas ja helsinkiläisten kapakoiden kassalaatikoihin.

Hassan Blasimin esikoisteoksensa Vapaudenaukion mielipuoli (2012) sai loistavat arvostelut maailmanlaajuisesti. Vuonna 2014 Hassan Blasim voitti brittiläisen Independent-lehden arvostetun kirjallisuuspalkinnon novellikokoelmallaan Irakin Purkkajeesus (2013). Kaikki Hassan Blasimin kirjat on suomentanut suoraan arabian kielestä Sampsa Peltonen.

Kuva: Katja Bohm