André Aciman, Sally Rooney ja Rachel Cusk kirjallisuusfestivaali Helsinki Litiin toukokuussaHelsinki Lit -kirjallisuusfestivaali juhlii viidettä tapahtumavuottaan toukokuussa. Savoy-teatteriin 17.-18.5.2019 saapuu jälleen joukko puhutuimpia, ajankohtaisia kirjailijoita maailmalta.

Festivaaliohjelma muodostuu kahdenvälisistä keskusteluista. Keskusteluparit ovat:


Call Me By Your Name -hittiteoksestaan toista osaa kirjoittava yhdysvaltalaiskirjailija André Aciman sekä Jussi-ehdokkaana oleva, Syyriasta Suomeen muuttanut näyttelijä Boodi Kabbani.

Irlantilainen kirjallisuussensaatio, Snapchat-sukupolven Salingeriksi tituleerattu Sally Rooney sekä Rooney-faniksi julistautuva, suomalaisen kirjallisuuden etujoukkoa edustava Monika Fagerholm.

Autofiktion uudistajaksi kutsuttu menestyskirjailija Rachel Cusk sekä Helsinki Litin ohjelmajohtaja Philip Teir.

Menestyksekkään novelliuransa jatkoksi ensimmäisen romaaninsa Allah99 julkaiseva, Suomessa toistakymmentä vuotta asunut arabikirjailija Hassan Blasim sekä Helsingin Sanomien toimituspäällikkö Laura Saarikoski.

Maagisesta Islannista saapuvat maan kulttuurivaikuttajiin kuuluva, pitkän linjan kirjailija Sjón sekä sitä yhtenä kotimaanaan pitävä virolaiskirjailija Kätlin Kaldmaa.

Venepakolaisuudesta ja uudesta elämästä uudessa kulttuurissa omelämäkerrallisen romaanin Ru kirjoittanut, Vietnamissa syntynyt Kim Thuy sekä Kalevi Jäntti -palkittu esseisti Silvia Hosseini.

Uimari– ja Lähiö-romaaneistaan tunnettu, yhteiskunnallisen dekkarin taitaja Joakim Zander Ruotsista sekä esikoisromaaninsa En palaa takaisin koskaan, luulen viime vuonna julkaissut Helsingin Sanomien toimittaja Satu Vasantola.


Omakohtaisella Nuckan-romaanillaan Ruotsissa ei-vapaaehtoisen yksinelämisen näyttävästi esiin nostanut Malin Lindroth sekä vastaavista aiheista fiktiota Suomessa kirjoittanut, tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaanakin ollut Kaisa Haatanen.

Äärioikeiston noususta ja toimittajiin kohdistuvasta terrorismista kansainvälisen action-trillerin Patriootit kirjoittanut, ruotsalainen Pascal Engman sekä Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson. Keskustelu käydään ruotsiksi.

Lisäksi festivaalilla kuullaan keskustelu myös suomen kielellä, kun virolaiskirjailija Kai Aareleid ja Joel Haahtela kohtaavat Savoyn näyttämöllä.

Olemme todella ylpeitä juhlavuotemme ohjelmasta. André Aciman, Sally Rooney, Kim Thúy ja Rachel Cusk ovat kaikki esimerkkejä kirjailijoista, joilla on sekä laaja lukijakunta että korkea taiteellinen taso ja halu kehittää kaunokirjallisuutta. Viidessä vuodessa Helsinki Litiin on muodostunut hyviä rutiineja ja odotettuja muotoja, mutta joka vuosi hiomme festivaalia entistä toimivammaksi kokonaisuudeksi niin yleisölle kuin kirjailijoille. On upeaa, että Yleisradio lähettää festivaalin ohjelman tänäkin vuonna suorana lähetyksenä, se mahdollistaa festivaalin huikeaan ohjelmaan osallistumisen kaikille. Vaikka toki Savoyn tunnelma on uniikki ja parhaimmillaan paikan päällä koettuna,” kertoo Helsinki Litin ohjelmajohtaja Philip Teir.


Kirjallisuuskeskustelujen lisäksi Helsinki Litissä kuullaan keväällä omaelämäkerran julkaisevan laulaja-lauluntekijä Astrid Swanin konsertti. Festivaalin juontaa Jani Toivola.

Liput: Savoy-teatteri ja lippu.fi

2-päivää: 35 € / 25 € (opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalveluksen suorittajat sekä muut vähävaraiset)

1-päivä: 25 / 15 € (opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalveluksen suorittajat sekä muut vähävaraiset)