Vuoden 2018 Helsinki Litin ohjelma on nyt julki!

Muiden muassa Johannes Anyuru, Ayòbámi Adébáyò, Kim Leine ja Domenico Starnone ovat kansainvälinen Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin vieraita 25.-26.5.2018

Käännöskirjallisuuteen ja kirjoittajien välisiin keskusteluihin keskittyvä Helsinki Lit -festivaali tuo jälleen kesän kynnyksellä joukon vuoden kiinnostavimpia kansainvälisiä kirjailijoita Suomeen. 25.-26.5. Savoy-teatterissa järjestettävä festivaalille saadaan vieraita niin Yhdysvalloista, Afrikasta, Etelä-Amerikasta kuin Euroopastakin. Helsinki Lit järjestetään nyt neljännen kerran.

Tänä vuonna meillä on aiempaa enemmän kirjailijoita muualtakin kuin Euroopasta. Suomi on pieni kielialue käännöskirjallisuudelle ja me todella tarvitsemme erilaisia tarinoita ja ääniä luettavaksemme, jotta voimme ymmärtää maailmaa paremmin,” iloitsee festivaalin ohjelmajohtaja Philip Teir.

Nigerialaisen Ayòbámi Adébáyòn Älä mene pois -romaani kuuluu vuoden odotetuimpiin käännöskirjoihin. Se kertoo avioliitosta, äidinrakkaudesta ja kotimaastaan, maailmankuvista ja ajasta. Samoista teemoista kirjoittaa myös italialainen Domenico Starnone, jonka ensimmäinen suomennettu teos, Solmut, ilmestyy maaliskuussa.

Eteläamerikkalaista romaanitaidetta edustavat argentiinalainen Samanta Schweblin ja brasilialainen Cristóvão Tezza. Schweblinin juuri suomeksi ilmestynyt teos Houreuni oli Man Booker -palkintoehdokkaana vuonna 2017. Tezzan Professori-romaanin suomennosta pitää odottaa vapulle asti, mutta luvassa on kansainvälisesti arvostetun kirjailijan pääteos.

Ruotsista festivaalille saapuu peräti kolme kirjailijaa; kotimaansa uusi kansainvälinen tähti Golnaz Hashemzadeh Bonde, August-palkinnon 2017 voittanut Johannes Anyuru sekä juuri suomeksi ilmestyneen kohukirjan, Vuosisadan rakkaussota, kirjoittanut Ebba Witt-Brattström.

Pohjoismaisia taitureita Helsinki Litissä ovat myös luonnonsuojelun puolesta puhuvalla seikkailuteoksellaan, Merikirjalla, maailmaa valloittava norjalainen Morten Strøksnes sekä tanskalainen Naja Marie Aidt, jonka tuore romaani Jos kuolema on vienyt sinulta jotakin anna se takaisin on omakohtainen, aikuisen lapsen menetyksestä kertova teos. Tanskalaisen Kim Leinen nykyklassikolta vaikuttavan Kuilun kimmokkeena toimii Suomen sisällissota. Tutuista sotavuosista kertoo myös virolaisen Ilmar Taskan esikoisteos Pobeda 1946, josta löytyy tuore suomennos.

Festivaali pohjaa kirjallisiin keskusteluihin ja kansainvälisten tähtien kanssa lavalle nousevat suomalaiset kirjailijat ja toimittajat: Koko Hubara, Juha Hurme, Sirpa Kähkönen, Laura Lindstedt, Maria Manner, Sofi Oksanen, Hannele Mikaela Taivassalo, Jani Toivola ja Kjell Westö. Lisäksi yhdysvaltalainen kriitikko ja kirjallisuustoimittaja John Freeman toimii yhtenä keskustelunvetäjänä.

Ohjelman on koonnut toimittaja-kirjailija Philip Teir ja festivaalin juontaa jälleen näyttelijä Pekka Strang. Yle lähettää festivaalin ohjelman suorana lähetyksenä Yle Areenasta sekä osittain Yle Teemalta.

PERJANTAI 25.5.
Golnaz Hashemzadeh Bonde (SE) – Jani Toivola
Samanta Schweblin (AR) – Hannele Mikaela Taivassalo
Ilmar Taska (EE) – Sofi Oksanen
Johannes Anyuru (SE) – Kjell Westö
Morten Strøksnes (NO) – Juha Hurme
Berlin Sound Poets

LAUANTAI 26.5.
Ayòbámi Adébáyò (NG) – Laura Lindstedt
Cristóvão Tezza (BR) – Maria Manner
Naja Marie Aidt (DK) – John Freeman (US)
Jarl Hellemann -palkinnon jako
Domenico Starnone (IT) – Philip Teir
Kim Leine (DK) – Sirpa Kähkönen
Ebba Witt-Brattström (SE)  – Koko Hubara

Tarkempi esiintymisaikataulu julkaistaan myöhemmin.

Liput: Savoy-teatteri ja lippu.fi

2-päivää: 35 € / 25 € (opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalveluksen suorittajat sekä muut vähävaraiset)
1-päivä: 25 / 15 € (opiskelijat, työttömät, varus- ja siviilipalveluksen suorittajat sekä muut vähävaraiset)