Årets Helsinki Lit bjuder på bland andra Orhan Pamuk, Tom Malmquist, Petina Gappah och Linda Boström Knausgård

Den internationella litteraturfestivalen Helsinki Lit ordnas för tredje gången på Savoy-teatern i Helsingfors, den 12-13 maj.  Årets huvudgäst är den turkiske nobelpristagaren Orhan Pamuk. Från Frankrike anländer Petina Gappah, född i Zimbabwe, som tillsammans med svenska Aris Fioretos öppnar festivalen på fredagen. Moderator för samtalet är ordföranden för PEN Finland, Sirpa Kähkönen.

Den amerikanska författaren Garth Greenwell, aktuell på finska med den hyllade debutromanen All That Belongs To You, kommer att intervjuas av Jari Tervo. Greenwell var bland annat nominerad till det prestigefyllda National Book Award ifjol.

Bland de nordiska gästerna finns också Linda Boström Knausgård, Malin Persson Giolito och Tom Malmquist, alla tre med omtalade och prisbelönta romaner. Den brittiske neurokirurgen Henry Marsh kommer att prata om sina memoarer tillsammans med finlandssvenska Merete Mazzarella. För det postmoderna inslaget står franska Laurent Binet, som samtalar med filosofen Tuomas Nevanlinna.

Under festivalens fredagsprogram utdelas priset för årets översättning, och som avslutning på kvällen bjuder Helsinki Lit på en ”litterär konsert” med Kaj Chydenius och Antti Holma.

Helsinki Lit har tidigare år varit så gott som utsålt och har snabbt etablerat sig som ett viktigt och varaktigt inslag i det litterära Finland.

– Vi är oerhört stolta över årets program. Helsinki Lit fortsätter som en tvådagarsfestival men växer kvalitativt. Även i år gör vi ett samarbete med Yle, som sänder direkt från festivalen, säger Helsinki Lits konstnärliga ledare, författaren Philip Teir.

 

Helsinki Lit #3 12.-13.5.2017, Savoy-teatern (Kaserngatan 46-48, Helsingfors)

Biljetter: 25 euro – två dagar, 15 euro – en dag, lippu.fi